ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЗА УМОВ НЕСТАБІЛЬНОСТІ СЕРЕДОВИЩА ФУНКЦІОНУВАННЯ - Партин, Галина; Папірник, Соломія (Mechanism of an economic regulation, 2022)
Належний рівень фінансової стійкості підприємства є важливим чинником, що впливає на його конкурентоспроможність та залежність від зміни ринкових умов. Саме тому комплексне вивчення фінансової стійкості, як характеристики фінансового стану суб’єкта господарювання, є надзвичайно важливим завданням. У статті для якомога точнішого розуміння сутності поняття «фінансова стійкість» проаналізовано підходи науковців до його трактування. Виокремлено основні фактори впливу на фінансову стійкість підприємства з поділом їх на зовнішні та внутрішні. Представлено характеристику методів і показників, які дають змогу отримати чітке уявлення про поточний стан та динаміку фінансової стійкості суб’єкта господарювання. Наведено ключові відносні показники фінансової стійкості та їх нормативні значення, а також досліджено динаміку фінансової стійкості підприємств України за видами економічної діяльності протягом 2019-2021 рр. Запропоновано напрями реалізації заходів, спрямованих на підвищення стійкості фінансового стану господарюючого суб’єкта. Зазначено що сьогодні, задля збереження стійкої фінансової позиції на ринку, підприємству необхідно належним чином формувати і використовувати не тільки фінансовий капітал, але й інші види його капіталу, такі як виробничий, інтелектуальний, людський, соціально-репутаційний та природний, які становлять основу операційної, технологічної, організаційної, репутаційної стійкості підприємства та стійкості його бізнес-моделі за умов динамічних змін середовища функціонування.