ВЕКТОРИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В ХОДІ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Мельник, Леонід; Розгон, Юлія; Кубатко, Олександр; Калініченко, Людмила; Дериколенко, Олександр (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Стаття розкриває зміст цифрових трансформацій в ході Четвертої промислової революції (Industry 4.0). Спрямування останньої визначено як явище формування кіберфізичних систем, які покликані замістити працю людини у виробничих процесах. Проаналізовано ключові трансформації, які відбуваються в ході Industry 4.0. До них можна віднести: формування Інтернету речей; застосування штучного інтелекту; побудова «розумних» мережевих систем на рівні підприємства, міста, території; кібергізація фізичного світу; інтеграція когнітивних здатностей людини й штучного інтелекту; побудова циркулярної економіки; формування самоорганізованих систем на основі хмарних технологій та ін. В ході цифрових трансформацій відбуваються значні зміни форми і змісту соціально-економічних систем, що впливає на співвідношення складових елементів, які формують ці системи. Це явище визначається як реструктуризація. Аналізуються причини, які обумовлюють ключові напрями реструктуризації економічних систем в ході цифрових трансформацій. Такими є: зміна номенклатури товарів та послуг, зміна структури технологічних процесів, зміна організаційної структури виробництва, зміна структури виробничих професій, зміна структури освітніх процесів, зміна матеріально-інформаційного змісту виробництва, зміна структури транспортних операцій, зміна співвідношення людських та машинних операцій, зміна регіональної структури виробництва, зміна соціальної структури суспільства.