МАРКЕТИНГОВИЙ СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ АГРОПРОМИСЛОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ЧАС - Афанасьєва, Ольга; Леонов, Олександр; Леонова, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Дослідження присвячено маркетинговому аналізу діяльності українських агропромислових підприємств під час війни, факторів та ризиків, що впливають на ефективність їх функціонування як запоруки нормального функціонування вітчизняної економіки, визначенню можливих рішень для подолання поточних проблем агровиробників, а також передбаченню стратегічних змін у їх діяльності. В статті доведено, що агропідприємства не швидко, але впевнено адаптувалися до нових воєнних умов функціонування. Найбільш негативний вплив був відчутним у таких аспектах: збільшення вартості логістики; обмежений доступ до фінансів; збільшення вартості засобів виробництва; неповернення ПДВ; курсова різниця; зменшення експорту. Для подолання поточних проблем агровиробників в коротко- та довгостроковій перспективі запропоновано диверсифікувати діяльність, якнайменше через вирощування різноманітної зернової та олійної продукції, що дозволить зменшити ризики перенасичення ринку і падіння цін. А також продовжувати створювати інфраструктурний запас (для зберігання та перевантаження зерна), будувати альтернативні канали збуту та налагоджувати власну експортну логістику, перш за все через порти Дунайського регіону.