МЕТОДИКА ОБҐРУНТУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРІОРИТЕТНОСТІ АКТИВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЮ БЕЗПЕКОЮ - Стеців, Ірина (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У статті досліджено проблеми забезпечення продовольчої безпеки під час війни в Україні. Доведено необхідність обґрунтованого визначення першочергових напрямів активізації економічного механізму державного управління для виходу із продовольчої кризи. Розроблено методику обґрунтування регіональної пріоритетності активізації економічного механізму державного управління продовольчою безпекою, яка інтегрує інформацію, про стратегічно важливі для забезпечення продовольчої безпеки регіони України та стан підприємств продовольчого сектору у розрізі областей в умовах війни. Запропонована методика базується на трьох основних етах: 1-ший - аналітична оцінка показників регіонального лідерства з виробництва стратегічно важливих видів продукції до початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України; 2-гий - аналітична оцінка стану підприємств продовольчого сектору в умовах війни, 3-тій - визначення регіональних рівнів пріоритетності із врахуванням стратегічно важливих для забезпечення продовольчої безпеки областей та регіональних характеристик продовольчого сектору. Охарактеризовано 4-ри умовні типи областей за двома коефіцієнтами регіональної пріоритетності та візуалізовано 3 рівні регіональної пріоритетності за цих умов. Запропоновано використовувати рейтинговий коефіцієнт регіональної пріоритетності у системі моніторингу економічного механізму державного управління продовольчою безпекою для дослідження змін у пріоритетах державної підтримки за рахунок різних факторів.