ОПТИМІЗАЦІЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСУ ЦИФРОВОЇ ДИСТРИБУЦІЇ - Дубель, Михайло (Mechanism of an economic regulation, 2023)
З метою оптимізації бізнес-процесу цифрової дистрибуції у складі бізнес-моделі міжнародної компанії та визначення чинників, які в подальшому призведуть до збільшення прибутковості компаній цифрової дистрибуції було запропоновано використання багатофакторного аналізу технологіями наступних статистичних та математичних програмних забезпечень: Gretl 2022a, Microsoft Excel 2019. Для проведення зазначеного аналізу було обрано компанії-лідери з надання певних цифрових товарів та послуг на Інтернет-ринку, у яких основним джерелом прибутку є саме цифрова дистрибуція, а саме: Netflix Inc. (онлайн-кінотеатр фільмів та серіалів Netflix); Google Inc. (онлайн-майданчик мобільних додатків Google Play для смартфонів на базі операційної системи Android, Google Services, YouTube); Microsoft Inc. (продаж комп’ютерних програм та операційних систем, (Windows, Office) та інші; надання послуг оренди серверів та хмарних сховищ (MS Azure); надання послуг онлайн-сервісів (Office 365, Xbox Game Pass)). Під час дослідження було виокремлено кількісні фактори, які впливають на дохідність від надання цифрових товарів та послуг зазначених компаній та побудовано економіко-математичну модель з метою виявлення найбільш впливових факторів. Автором зроблено висновок щодо визначення напрямів збільшення обсягу доходів компаній на ринку цифрової дистрибуції (контроль за маркетинговими і операційними витратами, аргументоване планування рекламних компаній та постійна аналітика поточних операційних витрат на предмет невиправданих або понаднормових витрат; аргументоване збільшення витрат на розвиток технологій, технічне оснащення компанії та шляхи покращення каналів збуту цифрових товарів користувачам; перерозподіл витрат в бік збільшення операційних витрат, витрат на маркетинг та технології), який було отримано із застосуванням розробленої багатофакторної моделі бізнес-процесів цифрової дистрибуції провідних компаній галузі; розроблено у нотації BPMN модель оптимізації бізнес-процесу цифрової дистрибуції міжнародної компанії, що ґрунтується на принципах концепції «витягування» цифрових товарів і послуг на ринок.