ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ДЕРЖАВНИМ МАТЕРІАЛЬНИМ РЕЗЕРВОМ - Чечель, Олег; Башук, Алла (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Управління державним матеріальним резервом є однією з ключових функцій сучасної держави і відіграє важливу роль у забезпеченні національної безпеки, особливо в умовах повномасштабної російської військової агресії в Україні. У статті досліджуються інноваційні підходи до управління державним матеріальним резервом та його значення у вирішенні актуальних питань, спричинених наявною проблематикою у вказаній сфері. У дослідженні проаналізовано загальні питання функціонування системи державного матеріального резерву та основні напрями інноваційних змін у державному управлінні, які можуть підвищити ефективність і результативність управління матеріальним резервом. Виокремлено кілька ключових інновацій, які сприятимуть реалізації відповідних функцій держави. Інтеграція спеціалізованих систем управління та передових технологій може оптимізувати процеси, підвищити точність прогнозування та дозволить вчасно реагувати на різного роду надзвичайні та мінливі ситуації. Постійний перегляд і адаптація стратегій є важливими для задоволення як нагальних потреб, що змінюються, так і забезпечення стійкості системи управління резервами. Ефективне управління державними матеріальними резервами є життєво важливим для забезпечення національної безпеки, пом’якшення наслідків російської військової агресії, економічних криз, стихійних лих та інших надзвичайних ситуацій. Окрім того, дослідження доводить необхідність розроблення відповідної законодавчої бази та реалізації державної політики для успішного впровадження інноваційних підходів. Окремо підкреслено важливість запровадження інноваційних підходів в управлінні державними матеріальними резервами, особливо в умовах російської військової агресії в Україні. Впроваджуючи інновації (сучасні аналітичні інструменти, цифрові технології, стратегії управління ризиками), країна може посилити національну безпеку, ефективно реагувати на кризи та забезпечити наявність критично важливих матеріальних ресурсів для підтримки оборонних зусиль і захисту добробуту громадян. Імплементація інновацій матиме вплив на ефективність витрачання державних ресурсів, сприятиме прогресивному розвитку систем управління державними резервами та досягненню більш стійкого й ефективного функціонування всієї держави.