СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ СУЧАСНИХ ІНДИКАТОРІВ - Дерев’янко, Юрій; Лукаш, Ольга; Ліцман, Марина; Світлична, Альона (Mechanism of an economic regulation, 2019)
Одним із найбільш актуальних підходів до визначення ефективності діяльності справедливо вважаються привабливість компанії з точки зору інвестування у неї коштів та отримання винагороди власниками чи менеджерами компанії. З цих позицій, можна виокремити чотири групи показників аналізу ефективності: показники зростання (виручка / дохід від продаж, чистий прибуток, EBIT, EBITDA, FCF та OCF, CAPEX (OPEX); показники ефективності (ROE, EBIT margin, EBITDA margin, рентабельність чистого доходу); показники оцінки стану (мультиплікатори та недооцінки) (EV/EBITDA, P/E, P/BV, FCF Yield, FCF/MC, EV/виручка, рентабельність за дивідендами); показники боргового навантаження та ризикованості (чистий борг/EBITDA, власний капітал/активи, стандартне відхилення, коефіцієнт бета). Сучасний стан розвитку української економіки вимагає застосування відповідних інструментів аналізу, які дозволяють об’єктивно оцінити поточний стан бізнесу та оцінити в динаміці зміни, що відбулися раніше. Нами було обрано період аналіз із 2013 по 2019 рік, щоб оцінити ті зміни, які відбулися за цей проміжок часу, який почався за відносно стабільної економічної ситуації та переріс в потужну економічну кризу зумовлену, перш за все, подіями на сході України та анексією Криму. Метою оцінки стану розвитку та привабливості українських підприємств є перевірка факту подолання активної фази кризи 2014- 2016 рр. З цією метою ми зосередилися на аналізі провідних компаній Сумської області, адже вони мали тісні зв’язки з Російською федерацією, та досить часто регіон асоціюється із регіонами з досить посередніми рівнем розвитку бізнесу, а отже може бути, таким собі індикатором усередненого стану економіки країни в цілому. Проведений аналіз компаній за відібраними основними показниками вказує, що криза була переважно подолана, однак ряд індикаторів частини компаній вказує, що криза почалася ще до початку трагічних подій початку 2014 року.