ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ АГРАРНОЇ НАУКИ В ГЛОБАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ - Столярчук, Надія (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У світлі війни в Україні та глобальної економічної кризи наука набуває все більшого значення. Роль аграрної науки у вирішенні глобальних проблем продовольчої безпеки відчувається особливо необхідною. У статті визначено важливу роль української аграрної науки в економіці України та постконфліктному відновленні сільськогосподарських земель. Метою дослідження є висвітлення важливості ролі української аграрної науки в глобальному середовищі. У процесі написання наукової статті було визначено створення об’єктів права інтелектуальної власності в Національній академії аграрних наук України, а також результати комерціалізації наукової та наукоємної продукції Національної академії аграрних наук України. Окреслено основні міжнародні інституції, членом яких є Національна академія аграрних наук України. Визначено основні стратегічні напрями наукового забезпечення соціально-економічного розвитку аграрного сектору України. Охарактеризовано Банк генетичних ресурсів рослин та Банк генетичних ресурсів тварин, який створено НААН. Визначено пріоритетні завдання інноваційного розвитку НААН. Встановлено, що Національна академія аграрних наук України є важливою складовою української та міжнародної науки, яка усвідомлює сучасні реалії та реалізує заходи щодо розвитку наукової сфери. Зокрема, академія долає негативні тенденції та виклики, враховуючи війну в Україні. Підвищується відповідальність за наукові та виробничі показники діяльності, формується план дій щодо виявлення проблемних питань та усунення причин їх виникнення. Академія бере активну участь у постконфліктній відбудові сільськогосподарських територій України. Мобілізуються ресурси науково-технічної та матеріальної бази, зменшується залежність від комерційних структур, створюються умови для зміцнення науково-виробничих комплексів, координації їх роботи та розвитку на місцевому рівні. Академія розвивається за рахунок інноваційної інфраструктури з урахуванням євроінтеграційних процесів та доступу до міжнародних інвестиційних ресурсів.