АНАЛІЗ СПОЖИВЧИХ УПОДОБАНЬ НА РИНКУ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ - Черничко, Тетяна; Гладинець, Наталія; Росола, Уляна (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Метою статті є дослідження споживчих уподобань на ринку продуктів харчування в сучасних умовах. Споживчі уподобання та переваги є інструментом маркетингу, який використовують для визначення пріоритетності розвитку діяльності компанії. Метою дослідження було з’ясування уподобань споживачів та їх звичок щодо вибору продуктів, вподобань та прихильності до торгових марок, частоту споживання та покупок продукції ТОВ «Нестле Україна», а також репутації компанії серед споживачів продуктів харчування. Дослідження проведено в розрізі окремих категорій товарів: «Готові сніданки», «Кава та напої», «Дитяче харчування», «Клінічне харчування», «Готові вироби та кулінарія», «Кондитерські вироби», «Корми для домашніх тварин». Результати опитування засвідчили, що лідерами щодо купівлі продукції ТОВ «Нестле Україна» є товари з категорій «Кондитерські вироби», «Готові сніданки» «Кава та напої», «Готові вироби та кулінарія». Визначено, що більшість покупців купують продукцію ТОВ «Нестле Україна» від кількох разів на тиждень до кількох разів на місяць. Встановлено, що споживачами продукції ТОВ «Нестле Україна» є самі опитані та члени їх родини. Проведене маркетингове дослідження дозволило отримати первинну маркетингову інформацію, яка розкриває особливості споживчих уподобань на ринку продуктів харчування. Результати цього дослідження можуть бути використані для розробки рекомендацій з оптимізації стратегії маркетингу та продажів для компанії «Нестле Україна», прийняття маркетингових рішень та ухвалення асортиментної стратегії. Проведене дослідження ринку і аналіз споживацьких преференцій допомогло визначити потенційні можливості для розширення асортименту та введення нових продуктів і запропонувати рішення щодо внесення змін до маркетингової стратегії ТОВ «Нестле Україна». Запропоновано заходи щодо удосконалення асортименту товарів компанії «Нестле Україна», які дозволять виробнику прийняти обґрунтовані рішення та оптимізувати товарний асортимент, а відтак забезпечити прибутковість діяльності та бути конкурентоспроможними як на вітчизняному, так і на світовому ринку продовольчих товарів.