ПЛАТА ЗА ЕКОСИСТЕМНІ ПОСЛУГИ В УКРАЇНІ: ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ АКТИВІЗАЦІЇ - Шашула, Людмила; Сакаль, Оксана; Третяк, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2019)
Автори статті долучаються до актуалізації інформаційно-просвітницької кампанії щодо цінності екосистемних послуг та їх оцінювання в Україні. Досліджено зміст економічної категорії суспільного добробуту через призму екосистемних послуг, підходи до їх класифікації, оцінку й платежі. Проаналізовано результативність інформаційно-просвітницької кампанії щодо цінності екосистемних послуг України та подальше застосування вартісної оцінки таких послуг як одного із пріоритетних стратегічних завдань екологічної політики країни. Виділено термінологічний, природоохоронний та кліматичний контексти державної політики у частині послуг лісових екосистем в Україні. Обґрунтовано, що інтенсивність природокористування, зокрема використання земельних ресурсів, по-різному формує простір і впливає на вразливість екосистем та їх стабільність. Доведено, що екосистемні послуги й тип землекористування безпосередньо пов’язані, оскільки інтенсивність останнього, обумовлюючи просторові трансформації, визначається якісними і кількісними показниками. Досліджено три рівні інтенсивності землекористування (низький, середній, високий), що обумовлюють зміни спектру та якості екосистемних послуг. Проведено економічну оцінку екосистемних послуг в Україні в розрізі регіонів для таких типів землекористувань: сільськогосподарські (рілля і пасовища), лісові землі та землі під болотами. Здійснено групування регіонів відповідно до рівня перетворення екосистем та інтенсивності землекористування. Результати такого групування свідчать про те, що сучасний стан управління використанням земельних ресурсів потребує перегляду існуючого штучного уніфікованого управлінського підходу. У майбутньому активізація інструменту плати за екосистемні послуги підвищить рівень капіталізації та інвестиційної привабливості як природних активів у цілому, так і земельно-господарських зокрема.