МОЖЛИВОСТІ ТА ПЕРЕШКОДИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ІТ-СФЕРИ В УКРАЇНІ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Задорожнюк, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2019)
Стаття присвячена дослідженню можливостей та перешкод розвитку ІТ-сфери в Україні. В роботі визначені органи державної влади, які здійснюють регулювання та контроль суб’єктів ІТ- сфери. У статті згруповано Закони України, постанови Кабінету Міністрів України та інші нормативно-правові документи, що формують правову базу функціонування ІТ-сфери. В роботі визначено ключові проблеми економіко-правового характеру, що мають негативний вплив на діяльність ІТ-компаній, ІТ-фахівців та бізнес-партнерів, а також гальмують розвиток ІТ-сфери в Україні. До таких проблем віднесено: відсутність належної комплексної охорони програмного продукту; складності у процесі передачі майнових прав на усі ІТ-продукти; відсутність правових інструментів та механізму для регулювання питань, пов’язаних з неконкуренцією у трудових відносинах; піратська діяльність при використанні програмних продуктів. Автором запропоновано можливі шляхи вирішення кожної з зазначених проблем економіко-правового характеру ІТ-сфери в Україні. Першим кроком у вирішенні зазначених проблем є конкретизація у правовому полі інтелектуальної власності результатів роботи ІТ-фахівців та ІТ-компаній. Реалізація цієї пропозиції стане сприятливим підґрунтям для подальших дій. Наступні кроки передбачають удосконалення нормативно-правової бази України для забезпечення правового захисту програмних продуктів та створення таких умов, щоб процес передачі майнових прав на ІТ-продукти був простим, прозорим та ефективним. Вирішивши означені проблеми економіко- правового характеру ІТ-сфера в Україні зможе в повній мірі реалізувати свої можливості: зберегти трудові ресурси, тобто висококваліфіковані та креативні ІТ-фахівці, які забезпечують розробку та реалізацію різноманітних ІТ-проектів; розширити межі міжнародного співробітництва в ІТ-просторі; створювати власні ІТ-продукти; розвивати в Україні ІТ- підприємництво, особливо інноваційне.