ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ ДО РЕГІОНУ - Жулавський, Аркадій; Павлик, Анатолій; Шкодкіна, Юлія; Переход, Євгеній; Горобченко, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2019)
У сучасному світі питання задоволення потреби людей в енергії та екодеструктивності вплив енергетичного сектора на екологію планети стоїть дуже гостро. Існують методи оцінки збитку, який наноситься від традиційних джерел енергії, в той час як використання даної методики до поновлюваних джерел енергії не об’єктивно. Причина полягає в тому, що основний збиток навколишньому середовищу від традиційних джерел енергії наноситься під час виробництва електрики, за рахунок використання енергетичних ресурсів. У той же час, поновлювані джерела енергії не використовують енергетичних ресурсів для виробництва електрики, тому для оцінки збитку поновлюваних джерел енергії необхідно аналізувати їх життєвий цикл. Були розглянуті дослідження Al-mulali, Apergis and Payne, Dogan і Turkekul, Menegak якi підтверджують наявності взаємозв’язку між зростанням економічних показників (валовий внутрішній продукт) і зростанням в енергії, виробленої поновлюваними джерелами енергії. У статті викладено екодеструктивний вплив поновлюваних джерел енергії на етапах і фазах життєвого циклу для поновлюваних джерел енергії. Було розглянуто сумарне споживання електроенергії в світі за період 1973-2016 рр. Наведено порівняння традиційних і поновлюваних джерел енергії за термінами служби і життєвого циклу, а також детально розглянуті основні етапи і фази життєвого циклу поновлюваних джерел енергії. Показані етапи розробки, створення технології, експлуатації об’єктів, утилізації та переробки компонентів поновлюваних джерел енергії. Було розглянуто вплив поновлюваних джерел енергії на навколишнє середовище з точки зору резервуарів, водоймищ та конкретні ефекти наслідків використання об’єктів поновлюваних джерел енергії. З метою виявлення несприятливих факторів впливу, з точки зору екодеструктивного впливу, були розглянуті етапи структурного складу життєвого циклу поновлюваних джерел енергії для пошуку можливих шляхів їх усунення на кожному етапі.