АНАТОМІЯ ФАЗОВИХ ПЕРЕХОДІВ В ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМАХ: ПІДПРИЄМСТВО, РЕГІОН, МАКРОЕКОНОМІКА - Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2019)
Виконано змістовний аналіз категорій: «фаза», «фазовий перехід», «фазовий бар’єр». Під фазою розуміється однорідна частина різнорідної системи, відокремлена від інших частин поверхнею розділу. Фазовий перехід означає стрибкоподібну зміну властивостей системи при безперервній зміні факторів зовнішнього середовища. Під фазовим бар’єром розуміють комплекс передумов, необхідних для реалізації системою фазового переходу. Досліджено триалектичний механізм реалізації фазових переходів через зміни трьох груп взаємопов’язаних і взаємообумовлених системоформувальних чинників: матеріально-енергетичних, інформаційних і синергетичних. Необхідною умовою фазового переходу є формування необхідних передумов, тобто відповідних параметрів системи у всіх трьох групах факторів. Визначаються передумови для реалізації фазового переходу до постіндустріальної формації: створення альтернативної енергетики з масовим акумулюванням енергії, формування нової виробничої основи на базі адитивних технологій і 3D-принтерів, створення єдиної («цифрової») основи використання інформації, формування «хмари» як глобальної системи пам’яті, застосування штучного інтелекту і «розумних» кіберфізичних систем, тотальна мережизація систем на основі Інтернету, формування горизонтальних виробничо-споживчих структур. Розглянуто особливості ФП в економічних системах і аналізується роль людини в їх розвитку і трансформації. Аналізується еволюція тріади сутнісних начал людини (біо-трудо-соціо) в ході епохальних фазових переходів в історії цивілізації. Наводяться приклади реалізації фазових переходів в історії розвитку економічних систем. Відзначається каталізуюча роль природних чинників у виникненні ФП. Наводяться факти, що характеризують хід перебігу сучасного фазового переходу.