ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОТИРІЧЧЯ ТА ВИКЛИКИ - Скляр, Ірина; Костель, Микола; Петрушенко, Юрій (Mechanism of an economic regulation, 2018)
Прийняття цілей сталого розвитку (SDGs) як пріоритетних завдань для подальшого впровадження на глобальному рівні вимагає дослідження і вирішення ряду питань, серед яких протиріччя, пов’язані з імплементацією цілей сталого розвитку, зокрема щодо вимірності прогресу у досягненні цих цілей з урахуванням поточних параметрів соціального та економічного розвитку країн, що формують стратегії їх досягнення, відповідності наявної економічної моделі цілям і завдання сталого розвитку. У статті розглядається питання суперечливості цілей сталого розвитку, аналізуються протиріччя, які наразі вивчаються у науковій літературі. Серед усього переліку протиріч досліджується протиріччя вимірності, яке полягає у тому, що чинна система статистичної інформації, на якій воно базується оцінювання розвитку, не є репрезентативною для оцінювання прогресу країни у досягненні SDGs. Зміни у системі вимірювання дозволять подолати ряд існуючих протиріч та створити не лише інформацію нової якості, а й слугуватимуть свого роду драйверами цілей сталого розвитку. Ця стаття презентує результати дослідження взаємозв’язку між індексом людського розвитку та цілями сталого розвитку для країн Східного партнерства та Росії. Розглядаючи підвищення якості життя людей (як сьогодні, так і у майбутньому) як інтегративну ціль та мотивацію імплементації SDGs, індикатором, за яким можна оцінювати прогрес, було прийнято індекс людського розвитку. Базуючись на кореляційно-регресійному аналізі, було встановлено тісний зв’язок між індексом людського розвитку та шістнадцятьма цілями сталого розвитку. Вагомий вплив на HDI виявили ціль 7 (доступна і чиста енергія), ціль 9 (промисловість, інновації та інфраструктура), які можна тлумачити як базові передумови побудови ефективної економічної моделі, що є вкрай актуальним для країн Східного партнерства та Росії. Отримані результати можуть бути використані як інформаційна основа для оцінювання прогресу у досягненні цілей сталого розвитку.