ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ СТРУКТУРИ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - Карінцева, Олександра (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті розглянуто еволюцію фундаментальних засад вивчення структури економіки, її складові елементи та підходи до аналізу динамічних змін. Сформовані теоретичні засади тлумачення категорій «структуризація економіки», «структурні зрушення» та «структурна трансформація економіки». Ідентифіковані причин, що викликають структурні зміни в економіці, а також визначені структурні зрушення, характерні будь-якому елементу структури економіки. З’ясовані причини та особливості динамічних і циклічних коливань в економіці, а також внутрішні та зовнішні чинники, які їх характеризують. Крім того, розглянуті напрямок та сила впливу циклічних коливань економіки на трансформацію її структури. Досліджена сутність, причини виникнення та функції структурних криз. Систематизовані протиріччя структурних змін, що обумовлюють виникнення структурних криз. Сформовані найбільш ключові завдання структурного перетворення економіки, що полягають в: уникненні структурних деформацій, стимулюванні ефективних та конкурентоспроможних виробництв, реорганізації застарілих та неефективних елементів економічної структури. Проведено формалізацію процесу формування та розвитку (структуризації) структури економіки країни, враховуючи циклічність економічного розвитку, що дозволило дослідити передумови виникнення певних структурних зрушень, а також сформувати теоретичний базис для подальшого прогнозування структурної перебудови економіки.