ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ БІОРЕСУРСАМИ В УКРАЇНІ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ - Шкарупа, Олена; Треус, Алла; Часник, Ольга (Mechanism of an economic regulation, 2017)
Досліджено сильні сторони української економіки на прикладі сільського господарства, де використовуються біоресурси. Доведено, що Україна має високий потенціал у цій сфері, який в умовах виходу держави на європейський ринок доцільно максимально використовувати. Розглянуто проблеми, які не дозволяють повною мірою використати можливості й досягти максимальної економічної ефективності в цій галузі. У статті звернено увагу на те, що ці проблеми є актуальними не лише для нашої крани, а й для держав-членів Європейського Союзу та світу в цілому. Аналізуються основні економічні перешкоди на шляху до збільшення прибутковості бізнесу, побудованого на використанні біоресурсів в АПК. Викладено огляд ключових ринкових тенденцій та проаналізовано проблеми управління біоресурсами на прикладі бджільництва. Запропоновано шляхи трансформації умов ведення бізнесу в сфері бджільництва, який тісно пов’язаний із біоресурсами, з метою максимізації еколого-економічної ефективності цих видів господарювання.