КОНКУРЕНЦІЯ ЗА РЕСУРСИ Й ЕКОНОМІЧНІ КОНФЛІКТИ У ГЛОБАЛЬНОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ: РУШІЙНІ СИЛИ, БЕЗПЕКА, ІНСТИТУЦІЙНО-РЕСУРСНИЙ КОНЦЕПТ ВРЕГУЛЮВАННЯ - Сабадаш, Віктор; Давиденко, Ірина; Бабій , Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2017)
Статтю присвячено дослідженню феномену міжнародного економічного конфлікту у глобальній економіці в умовах дефіциту ресурсів та методів його врегулювання економічними суб’єктами і країнами. Діяльність компаній на міжнародних ринках товарів (послуг), інвестицій, технологій характеризується значною кількістю економічних конфліктів, що виникають і протікають у середовищі невизначеності й соціально-економічних ризиків, та суттєво впливають на ефективність їх діяльності. Глобалізаційні економічні процеси підвищують роль і значимість в економіці кожної держави саме міжнародних економічних відносин, як джерела отримання прибутку. У той же час унаслідок часто неспівпадаючих економічних інтересів суб’єктів господарювання виникають і розвиваються протиріччя між ними і/або країнами і, відповідно, у таких умовах актуалізуються завдання пошуку компромісів та методів реалізації таких суперечливих економічних інтересів сторін конфлікту. У статті досліджено теоретико-методичні аспекти міжнародних економічних конфліктів, їх об’єкт і предмет та, враховуючи сучасну економічну парадигму й економіко-організаційні форми міжнародних економічних конфліктів, визначено конфліктогенність сучасних ресурсних протиріч у глобальній економіці. Спираючись на критичний аналіз науково-практичних напрацювань сучасної конфліктології, визначено ефективні організаційно-економічні механізми врегулювання економічних конфліктів та удосконалено науково-методичні підходи до формування й застосування процедур розв’язання економічних протиріч з урахуванням функціональних взаємозв’язків, що виникають між економічними акторами.