ПРОЗОРІСТЬ ДЕРЖАВНИХ КОМПАНІЙ ЯК ОСНОВА ЇХ ПІДЗВІТНОСТІ ПЕРЕД СТЕЙКХОЛДЕРАМИ - Чорток, Юлія; Макаренко, Інна; Серпенінова, Юлія (Mechanism of an economic regulation, 2017)
Державні компанії України потребують якісно нового рівня розкриття інформації про свою діяльність у контексті євроінтеграційних процесів. Метою дослідження є аналіз стану розкриття інформації компаніями державного сектору України перед стейкхолдерами в рамках адаптації до вимог європейського законодавства та забезпечення прозорості діяльності. Авторами визначено ключові напрями врахування інформаційних запитів стейкхолдерів у звітності цих компаній на основі внесення змін до діючого порядку її складання та додаткового розкриття нефінансової інформації з урахуванням європейського досвіду. У статті також зроблено висновок про критично низький рівень прозорості державних компаній в Україні у частині оприлюднення як фінансової звітності, підтвердженої аудитором, так і нефінансової звітності, що не дозволяє повною мірою задовольнити потреби стейкхолдерів у якісній та достовірній інформації для прийняття ними економічних рішень.