ЕКОНОМІЧНИЙ ТА ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОНВЕРГЕНЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Лепейко, Тетяна; Люльов, Олексій; Денисенко, Павло (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У роботі на основі доопрацьованих міжнародних підходів та економетричних моделей проаналізовані процеси еколого-економічної конвергенції серед регіонів України. Зокрема, встановлена наявність на регіональному рівні економічної конвергенції на прикладі динаміки рівня доходів населення, що є позитивним зрушенням та означає поступове зменшення диспропорційності соціально-економічного розвитку. У той самий час, процеси екологічної конвергенції, також передбачені теоретично та виявлені методами економіко-математичного моделювання, свідчать про негативний аспект економічного зростання у вигляді збільшення викидів шкідливих речовин швидшими темпами у регіонах із початково кращим станом довкілля. Також окреслена перспективність включення показників еколого-економічної конвергенції в розробку комплексних державних програм регіонального розвитку з метою прийняття більш обґрунтованих рішень на основі моніторингу довгострокової взаємної динаміки соціально- економічного стану територій.