КОМПЛЕКСНЕ ОЦІНЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТАКСОНОМЕТРИЧНОГО МЕТОДУ - Кириченко, Костянтин (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті досліджена існуюча нормативно-правова база щодо оцінювання соціально- економічного розвитку України. Розглянуті основні таргети та показники соціально-економічного розвитку держави згідно зі «Стратегією сталого розвитку «Україна-2020» і обґрунтовано можливість запровадження ефективних шляхів досягнення цих векторів розвитку. Визначені релевантні індикатори характеристики економічного та соціального розвитку України. Розроблений інтегральний показник оцінки соціально-економічного розвитку України на основі таксонометричного методу, що передбачає проходження низки послідовних етапів розрахунку узагальнювального індикатора за допомогою порівняння фактичних показників із характеристиками еталонного значення. Встановлено, що результати розрахунку цього інтегрального показника дозволяють оперативно надати публічну інформацію економічним агентам щодо стійкості соціально-економічного розвитку національної економіки та, разом з комплексом застосовуваних державних інструментів впливу створюють умови для формування ефективної стратегії становлення України.