МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ВАРТОСТІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ З ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ - Курбатова, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті розроблено методичні підходи до оцінювання вартості електроенергії з відновлювальних джерел енергії у рамках системи торгівлі «зеленими» сертифікатами. Запропоновані підходи базуються на провідному досвіді розвинених країн і техніко-економічних особливостях реалізації проектів відновлювальної енергетики на території України. Наведені методичні підходи покликані забезпечити формування ціни на «зелену» електроенергію, яка буде враховувати актуальну вартість її генерації, зможе забезпечити адекватний рівень рентабельності інвестиційних проектів та створити рівні умови розвитку різних технологій відновлювальної енергетики. Алгоритми розрахунку собівартості одиниці електроенергії з відновлювальних джерел енергії за допомогою методики Levelized Cost of Electricity та її ціни на основі витратного методу ціноутворення можуть бути використані поза межами системи торгівлі «зеленими» сертифікатами, зокрема в рамках діючої на даному етапі схеми підтримки розвитку відновлювальної енергетики в Україні.