АНАЛІЗ ЕФЕКТІВ, ЗУМОВЛЮВАНИХ ВИКОРИСТАННЯМ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ - Прокіп, Андріан (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Здійснено огляд та проаналізовано безпосередні впливи використання різних відновлюваних та невідновлюваних енергетичних ресурсів на окремі сфери навколишнього природного середовища. Визначено безпосередні впливи використання енергоресурсів в економічній та соціальній сферах життєдіяльності, а також вплив на енергетичну незалежність країни. Визначено ефекти другого порядку, і зумовлені безпосередніми ефектами від використання енергетичних ресурсів, а також ефекти третього та четвертого (останнього з існуючого циклу) порядків. Впливи кожного порядку подано у вигляді відповідних структурних матриць. Здійснено граф-схемне подання комплексу впливів використання енергетичних ресурсів на окремі сфери життєдіяльності людини. На основі встановленої складної системи взаємодій у різних сферах життєдіяльності людини, зумовленої використанням енергетичних ресурсів, обґрунтовано додаткові аргументи на користь гіпотези про недоцільність застосування методів прямої оцінки ефектів у межах завдання оцінювання ефективності використання і заміщення енергоресурсів.