ІНФОРМАЦІЙНА ПРОЗОРІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ МОДЕЛІ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ - Петрашко, Людмила; Романьок, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Виконано аналіз рівня інформаційної відкритості вітчизняних компаній. Наведено фрагмент Індексу прозорості ТОП-15 компаній українського бізнес-середовища. Зазначено категорії критеріїв, на основі яких оцінюються показники діяльності компаній у процесі розрахунку рейтингу рівнів відкритості та системності у сфері корпоративної відповідальності. Представлено ТОП-5 компаній-лідерів за названим рейтингом. Наведено структуру українських компаній – учасників ініціативи Глобальний договір ООН. Виокремлено ключові питання, що найбільш повно розкриваються у нефінансовій звітності вітчизняних компаній. Виділено основні недоліки підготовки нефінансових звітів представниками українського бізнесу. Перелічено пріоритетні критерії оцінки об’єктів відповідального інвестування вітчизняного бізнесу в рамках застосування методу позитивного скринінгу. Виокремлено екологічну, соціальну та управлінську сфери імплементації принципів відповідального інвестування у процесі його становлення в Україні. Конкретизовано характерні для кожної сфери проблеми і запропоновано інструменти їх вирішення, які повинні бути враховані в процесі розроблення та проведення послідовної державної відповідальної політики.