ІДЕЇ ЦИКЛІЧНОГО РОЗВИТКУ В ПРИРОДІ Й СУСПІЛЬСТВІ ТА ЦИВІЛІЗАЦІЙНІ ЗРУШЕННЯ: ЕКОНОМІЧНИЙ ЗРІЗ - Румянцева, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті на основі ноосферного підходу доводиться необхідність стимулювання переходу до використання останніх досягнень в галузі технологічних укладів останнього покоління – шостого і сьомого – для формування екологонейтральної моделі економічного розвитку і зростання, здатного до подолання останньої світової тенденції ескалації геополітичної напруженості, в основі якої лежить продовження використання викопних джерел енергії. Таким чином, має бути сформована нова система цінностей у світовому економічному просторі, яка повинна прийти як шумпетеріанська інновація. У статті показано, що для формування цієї інновації повинні назріти фінансові умови, відповідно нижньої поворотної точки економічного циклу, описані ще Й. Шумпетером і М. Д. Кондратьєвим. Зміна базових енергоносіїв як одна з рушійних сил циклу М. Д. Кондратьєва визначає стійкість економічної системи в екологічному сенсі. Саме цей механізм в період сучасної кризи може виявитися зламним, якщо влада нафтодолара і пов’язаний з ним розподіл ролей в геополітичному устрої світу залишаться колишніми. Це означає, що необхідно терміново формувати нову систему цінностей, яка ставить на чільне місце гармонію людини з природою і передбачає впровадження екологічних інновацій, які можуть вирішити проблеми енергозалежності, голоду та інших соціально-екологічних проблем на периферії сьогоднішнього глобального світу, запобігши новим військовим конфліктам. Тільки так можна запустити новий цикл економічного зростання Коваля, не піддаючи світовий простір ризику нової світової війни.