ЛЮДСЬКИЙ ПОТЕНЦІАЛ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID19: ПИТАННЯ НЕРІВНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ - Шаульська, Лариса; Томчук, Олеся (Mechanism of an economic regulation, 2020)
Статтю присвячено аналізу впливу пандемії COVID-19 на людський потенціал в контексті подолання соціальної нерівності і забезпечення його оптимального використання в умовах несподіваних і непрогнозованих загроз. Досліджено характер впливу пандемії на економічну і соціальну сферу, а також найбільш вразливі сфери формування і розвитку людського потенціалу. Визначено ступінь впливу соціальної нерівності на вразливість соціально-економічних систем різних рівнів, роль показників людського розвитку в здатності швидко реагувати на пандемічні загрози, забезпечувати необхідний рівень захищеності, доступності необхідних благ. Обґрунтовано, що в більш низькі рівні людського розвитку в умовах пандемії посилюють соціальну нерівність, поглиблюють проблеми і кризи, нівелюють зусилля з подолання та запобігання поширенню загроз, а помилкові рішення і неефективні короткострокові заходи можуть спричинити руйнівного впливу в стратегічній перспективі. Виявлено фактори, що впливають на ступінь готовності соціально-економічних систем об’єктивно реагувати на виклики пандемії, долати просторові і соціальні обмеження, забезпечувати безперервність формування і ефективного використання людського потенціалу. Дослідження виявило необхідність реструктуризації стратегічного планування міст, як основних центрів забезпечення людського розвитку, які відіграють найважливішу роль системі запобігання поширенню пандемічного загроз, здатні оптимально використовувати економічні та соціальні ресурси для розробки ефективних рішень та консолідації зусиль суспільства в умовах майбутніх пандемічний ризиків. Окреслено основні напрямки удосконалення довгострокового міського планування з метою запобігання проявам нерівності, забезпечення якісних умов для формування, збереження, розвитку і ефективного використання людського потенціалу.