ІДЕЇ ЦИКЛІЧНОГО РОЗВИТКУ В ПРИРОДІ Й СУСПІЛЬСТВІ ТА ГЛОБАЛЬНІ РИЗИКИ: НООСФЕРНИЙ ПІДХІД І ЙОГО ЦІННОСТІ - Румянцева, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті розглядаються цивілізаційні ризики, пов’язані з наслідками кризи 2008 року, яка представлена як системна криза, пов’язана із завершенням фаз підйому циклів різної тривалості й депресії одного з видів економічних циклів. Розуміння цих процесів веде до ідеї про те, що парадигма раціонального максімізаторства в умовах економічного спаду може мати катастрофічні геополітичні та екологічні наслідки. Тому потрібно: а) розвивати й популяризувати ноосферне мислення, закладене на початку ХХ ст. В. І. Вернадським та іншими дослідниками закономірностей цивілізаційних зрушень, що ставить у якості вищої цінності цінність людського життя на основі принципу рівності та відповідальності, різноманітності культур, і б) в економічній сфері впроваджувати інновації в процес виробництва, засновані на принципах альтернативної енергетики, що знизить проблему ресурсного голоду й конфліктність сучасної геополітичної ситуації, яка загрожує війнами.