ДО ПИТАННЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В СОЦІО-ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ З ПОЗИЦІЙ ЇЇ РОЗВИТКУ - Карінцева, Олександра; Терещенко, Ірина; Дяченко, Анна (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Діяльність соціо-економічної системи здійснюється у розрізі взаємопов’язаних процесів, у яких здебільшого наявна варіабельність. Визначення напряму, критеріїв, результатів розвитку можливе у випадку стабільного функціонування соціо-економічної системи з відхиленнями, зумовленими випадковими причинами. Тому зменшення варіабельності соціо-економічної системи на основі підвищення сталості є умовою її розвитку. На основі системно-логічного та структурно-функціонального підходів, методів синтезу та аналізу запропоновано підвищувати сталість на основі прийняття рішень щодо розвитку соціальної та економічної компонент соціо- економічної системи. Соціальна компонента сталості соціо-економічної системи полягає в її спроможності адаптивного реагування на нові соціальні потреби без змін існуючого рівня економічної рівноваги. Економічна компонента сталості соціо-економічної системи визначається можливістю підвищення або підтримання існуючого рівня економічної ефективності.