ОСОБЛИВОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ В УКРАЇНІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВ - Москаленко, Богдан (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Інвестиційний потенціал підприємств і держави в цілому залежить від інвестиційної активності всіх учасників інвестиційного ринку, тому регулювання першого не буде ефективним без розуміння особливостей останнього. У статті досліджено динаміку та структуру інвестиційних ресурсів, доступних для вітчизняних підприємств. Основним джерелом для інвестування українські суб’єкти господарювання обирають власні кошти, які є найбільш дорогим джерелом інвестицій, оскільки формуються за рахунок перерозподілу прибутку від діяльності, а також емісії пайових цінних паперів. Кошти державного та місцевого бюджетів мають слабкий вплив на покращання інвестиційного потенціалу, оскільки частіше мають на меті підтримати на плаву збиткові бюджетні підприємства, ніж нові технологічні галузі. Крім того, корупційні схеми та зловживання посадовців під час реалізації державних проектів не сприяють росту інвестиційної привабливості та покращанню інвестиційного потенціалу країни. Інвестиції з боку резидентів розвинених країн мають важливе значення для розвитку українських підприємств, проте їх присутність на даний момент на вітчизняному інвестиційному ринку незначна.