СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ ЯК СКЛАДОВА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Прийменко, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Так склалося історично, що енергетична залежність будь-якої країни прямо пропорційно залежить від імпорту (експорту) нафти. Але сьогодні доведено, що існує ряд інших залежностей та впливів, які можуть позначатися на стані енергетичної безпеки. Наприклад, погодні засушливі умови негативно впливають на роботу гідроелектростанцій або екстремальні явища призводять до росту використання електричної чи теплової енергії. Опираючись на це, Міжнародне енергетичне агентство реагує на поняття енергетичної безпеки, виходячи за рамки нафтового еквіваленту, беручи до уваги не лише економічні, а й еколого-економічі показники. У статті досліджено модель короткострокової енергетичної безпеки, на основі якої запропоновано чотирьохвимірну модель стратегії розвитку для оцінки енергетичної безпеки України, розроблено варіанти розвитку енергетичної галузі.