РИЗИКООРІЄНТОВАНЕ УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ КОНТРОЛЮ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ КОМПАНІЇ - Скорик, Марина; Мискін, Юрій (Mechanism of an economic regulation, 2024)
Проблема контролю трансфертного ціноутворення, яка перебуває на порядку денному в наукових середовищах, дедалі частіше є об’єктом дослідження через призму дотримання принципів ризикоорієнтованого управління та соціальної відповідальності. Вектор розгляду контролю суто як зовнішнього заходу впливу на діяльність суб’єктів господарювання, що здійснюють контрольовані операції в межах трансфертного ціноутворення, змістився у бік внутрішнього середовища як сукупності умов для досягнення операційних і стратегічних цілей з урахуванням фактору податкового ризику. Сучасна практика управління великими міжнародними групами компаній засвідчила готовність менеджменту таких структур до подолання проблем трансфертного ціноутворення шляхом організаційної конфігурації внутрішніх процесів, стандартів та політик. Останнє, у свою чергу, дозволяє податковим органам підвищити рівень довіри до бізнесу, як життєво необхідного елементу функціонування економіки будь-якої окремої країни.