ТЕОРЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПСИХОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО ПІДХОДУ В ДОСЛІДЖЕННІ ЦІНОВОЇ ДИНАМІКИ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ РИНКІВ - Роговська-Іщук, Ірина (Mechanism of an economic regulation, 2024)
У статті розкрито питання теоретичного обґрунтування поведінки ціни на міжнародних фінансових ринках. Існує безліч інвестиційних теорій, які пояснюють повністю чи частково причини зміни цін, а також високої волатильності фінансових ринків, вказують на можливість чи складності у аналізі цін та прогнозуванні. Проте, загальноприйняті теорії спрацьовують не завжди і часто виявляються недієздатними. Суперечливі теоретичні обґрунтування цінової динаміки різноманітних фінансових активів спонукають до пошуків нових альтернативних пояснень, тому в роботі розглянуто такі підходи, зокрема теорію поведінкових фінансів. Висунуто припущення, що саме біхевіоризм найбільш влучно описує та пояснює існування трендів, нераціональну поведінку індивідів та груп тощо. Таким чином ринок розглянуто, як неефективний, а поведінку його учасників, як нераціональну, що визначено, як одну з основних причин недієвості інструментів аналізу та прогнозування на основі загальновизнаної інвестиційної теорії.