СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ПЛАНУВАННЯ ТА ВИКОНАННЯ ВИДАТКОВОЇ ЧАСТИНИ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ - Боронос, Вікторія; Остріщенко, Юлія (Mechanism of an economic regulation)
Функціонування місцевих бюджетів за останні роки засвідчує низку проблем та суперечностей, пов’язаних в першу чергу з обмеженістю фінансових ресурсів, недостатньо чітким розподілом видаткових повноважень між різними рівнями бюджетної системи, неефективним використанням бюджетних коштів, низьким рівнем інвестиційної спроможності органів місцевого самоврядування. За таких умов особливої актуальності набуває питання удосконалення системи планування та виконання бюджетних видатків. У статті узагальнено характерні риси вітчизняної системи бюджетного планування, проаналізовано передумови формування збалансованого бюджету. За результатами аналізу виконання місцевих бюджетів у попередніх періодах запропоновано напрями удосконалення планування їх видатків. Серед них наступні: розробка ефективної методики оцінки результативності використання бюджетних коштів; формування бюджетів з урахуванням стратегічних цілей соціально-економічного розвитку на багаторічну перспективу та результатів діяльності центральних та місцевих органів влади, інших учасників бюджетного процесу, досягнутих у попередніх бюджетних періодах; підвищення рівня відповідальності учасників бюджетного процесу за результати своєї діяльності; підвищення рівня бюджетної стабільності, ефективності та прозорості використання бюджетних коштів шляхом запровадження прогресивних методик бюджетного планування – програмно- цільового методу та планування бюджету на середньострокову перспективу.