ЕНЕРГЕТИЧНА ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ЯК ФАКТОР ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Олексюк, Василь (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Енергетика є однією з визначальних галузей національної економіки, а безперебійне та ефективне енергозабезпечення безпосередньо впливає на економічне зростання. Стійкий економічних ріст неможливий без створення системи енергетичної безпеки держави. Суть системи енергетичної безпеки держави складає комплекс заходів щодо мінімізації впливу загроз енергетичній безпеці: забезпечення стабільності у поставках енергетичних ресурсів, формування та підтримки раціональної політики ціноутворення на них та мінімізація екологічного впливу енергетичних факторів. Основним і практично безальтернативним напрямом забезпечення енергетичної безпеки держави є диверсифікація. Аналіз об’єктивних тенденцій у енергоспоживанні, його структури та дозволив виокремити основні напрями енергетичної диверсифікації, як географічної, так і енергетичних ресурсів, технологій, споживачів та ін.