ТРАНСПАРЕНТНІСТЬ ДЕРЖАВНИХ ТА МІСЦЕВИХ ФІНАНСІВ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Школьник, Інна; Виговська, Наталія; Гавриш, Юлія; Іванченко, Андрій (Mechanism of an economic regulation, 2020)
В сучасних умовах суттєво зростає роль транспарентності як державних так і місцевих фінансів, яка є інструментом підвищення ефективності використання фінансових ресурсів, що підтверджує проведений аналіз українських і зарубіжних досліджень. В Україні з кожним роком рівень транспарентності покращується і станом на 2019 рік оцінений міжнародними організаціями як мінімально допустимий. При цьому рівень транспарентності місцевих бюджетів суттєво відрізняється в різних регіонах. Для покращення ситуації і імплементації кращих практик в сфері транспарентності публічних фінансів як на державному, так і на місцевому рівнях важливого значення набуває аналіз зарубіжного досвіду тих країн, які є лідерами в рейтингах транспарентності публічної влади та прозорості бюджетного процесу, що і було метою даного дослідження. В роботі проаналізовано досвід Офісу Техаського контролера державних рахунків (США), Казначейства Нової Зеландії та Казначейства Південної африканської республіки, які згідно рейтингу відкритості державного бюджету, наданого Міжнародним бюджетним партнерством входять до 10 найбільш прозорих країн. Аналіз змісту інформаційного порталу офісу Техаського контролера державних рахунків показав наявність окремого розділу Транспарентність із детальним представленням інформації в розрізі ключовим блоків по доходам і видаткам, по бюджету та фінансам штату, інформація по формуванню та використанню коштів у всіх населених пунктах штату, інформація щодо стану дефіциту бюджету а також інформацію про прозорість на рівні окремих населених пунктів, шкільних округів, тощо. Зроблено порівняльний аналіз із станом транспарентності українських державних органів, що відповідають за розробку та реалізацію фінансової політики та визначено слабкі і сильні сторони в частині їх транспарентності. Встановлено, що відкритість процесу використання публічних фінансів в Україні поступово зростає, при цьому покращуються і позиції в світовому рейтингу транспарентності. Але при цьому концептуальна відмінність між побудовою сайтів проаналізованих країн полягає в тому, що вони звітують перед платниками податків в доступній їм формі, а не просто висвітлюють наявну інформацію без коментарів та роз’яснень.