АНАЛІЗ УПРАВЛІНСЬКИХ ТА ОБЛІКОВИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПІДПРИЄМСТВ - Онищенко, Вікторія; Медяник, Вероніка (Mechanism of an economic regulation, 2022)
Проведено порівняльний аналіз інформаційних систем бухгалтерського обліку і управлінських інформаційних систем підприємств. Розглянуто їх сутність, компоненти та структуру, встановлено діапазон кожної системи. Вирізнено функції (отримання та зберігання даних, перетворення даних на корисну інформацію, встановлення контролю) і підсистеми інформаційних систем (фінансовий і управлінський облік в складі облікової системи та маркетинг, фінанси, людські ресурси і виробництво в складі управлінської системи). Виявлені інструменти, що вливають на інформаційні системи при їх впровадженні на підприємстві (поведінковий аналіз, кількісні методи, технологія управління якістю, реінжиніринг). Наведено способи підвищення результативності та ефективності діяльності підприємства при використанні інформаційних систем. Систематизовано спільні риси та відмінності між управлінськими та обліковими інформаційними системами. Досліджено види взаємозв’язку між ними та доказано існування двох підходів: загального, коли управлінська інформаційна система включає в себе все підприємство та облікову інформаційну систему, та часткового, за яким управлінська система підпорядковується обліковій інформаційній системі.