НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ІНТЕРНАЛЬНОЇ ТА ЕКСТЕРНАЛЬНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПАСІЧНОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ - Кириленко, Максим (Mechanism of an economic regulation, 2022)
Бджільництво як і більшість галузей народного господарства відіграє важливу роль у функціонуванні економіки України. Медове ремесло займає провідне місце серед країн лідерів за обсягами виробництва меду та його поставок на міжнародний ринок. Висока якість та відносно низька ціна дозволили заволодіти значною часткою світового ринку. Проте, за усіма ознаками галузь перебуває у стадії застою. Стаття дозволяє зрозуміти основні причини низької інтернальної ефективності пасічного господарства в Україні та розкриває шляхи подолання цієї проблеми. Проведено аналіз програми державної підтримки галузі та її роль у процесі розвитку пасічних господарств. Виявлено недоліки у системі забезпечення здоров’я медоносних бджіл та наведено приклади закордонного досвіду у подоланні цієї проблеми. Виокремлений вплив вмотивованості пасічника, безпосередньо, на результати його діяльності. На ряду із інтернальними ефектами досліджуються не менш важливі – екстернальні ефекти від діяльності бджолиних господарств. Визначено важливу роль бджіл у процесах збереження біорізноманіття та підтримки сталості екосистем. Підкреслено важливість відкриття датських вчених у здатності бджіл до очищення повітря від мікрочастинок штучних полімерів, що може позитивним чином вплинути на майбутню екологічну ситуацію. Запропоновано систему підрахунку екстернальних економічних ефектів від запилення ентомофільних культур у аграрному секторі господарської діяльності. Вкотре наголошено на тому, що завдяки співпраці представників АПК та пасічників можливо досягти покращення економічних показників для обох сторін. Матеріали статті можуть бути корисними для пасічників-початківців, тих, хто планує вкладати свій інтелектуальний та фінансовий капітал у даний бізнес, а також представників аграрного сектору економіки та власників промислових пасік.