ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ В ПОЛЬЩІ: ОКРЕМІ ПИТАННЯ - Kierasiński, Mariusz (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Ця стаття стосується окремих проблем, пов’язаних із впровадженням стратегії Європейської зеленої угоди (EGD) у Республіці Польща. Європейська зелена угода – це концепція, представлена президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн у грудні 2019 року, її метою є досягнення кліматичної нейтральності Європейського Союзу (ЄС) до 2050 року. Статтю розроблено на основі аналізу документів Європейської Комісії та праць і думок європейських політологів й економістів у галузі європейських досліджень, енергетичної та аграрної політики. У першій частині статті представлено місце та значення EGD в екологічній та аграрній політиці ЄС. European Green Deal є невіддільною частиною інших дуже важливих стратегій Європейського Союзу: «Сталий розвиток», «Спільна сільськогосподарська політика», «Farm to Fork», «Biodiversity Strategy» та «Fit for 55». Друга частина статті – це розробка вибраних проблем, пов’язаних із впровадженням Європейської зеленої угоди в Польщі. Варто звернути увагу на різний рівень економічного розвитку окремих країн ЄС. Деякі країни, такі як Фінляндія, Австрія та Швеція, заявляють про досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Деякі економісти вважають, що Польща може досягти кліматичної нейтральності до 2056 року, що може завадити спільному прагненню Європейського Союзу до цієї мети. Інші економісти стверджують, що Польща може досягти кліматичної нейтральності, якщо щорічно на ці цілі виділятиме приблизно 13 мільярдів євро. У Польщі почали помічати багато перешкод на шляху реалізації EGD: високу вартість трансформації енергії, інфляцію, низьку частку відновлюваних джерел енергії в економіці та російсько-українську війну. Питання, коротко проаналізовані в цій статті, окреслюють стан польської та європейської енергетичної безпеки та екологічної політики. Це лише перші висновки з моменту оголошення ідеї Європейської зеленої угоди в Європейському Союзі. Приклад Польщі може показати ефективність політики Європейського Союзу у сфері справедливого переходу та сталого розвитку. Майбутні дослідження можуть бути зосереджені на вирішенні поточних і майбутніх проблем, пов’язаних із впровадженням кліматичної нейтральності в Польщі.