ЕКОЛОГІЧНИЙ МАРКЕТИНГ ЯК СКЛАДОВА ПОЛІТИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ НА РИНКУ ЕКОЛОГІЧНИХ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ - Чернишов, Олександр (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У статті розглядаються проблеми, пов’язані з формуванням політики сталого розвитку на засадах екологічного маркетингу вітчизняними підприємствами. Наразі механізми формування ринку екологічних товарів і послуг розробляються та удосконалюються за рахунок складових політики сталого розвитку в частині її екологічної складової. Саме тому, нажаль, «екологічний маркетинг» на враховує соціо-еколого-економічних потреб громад України, а також особливостей формування та розвитку екологічних товарів і послуг. Взаємозв’язок еколого-економічних процесів стає причиною пошуку методів збалансованого розвитку суспільства, при якому задоволення потреб теперішніх поколінь не має ставити під загрозу можливості майбутніх. У такій ситуації екологічні інновації можуть активізувати процеси екологізації будь-яких галузей народного господарства. Систематизовано причини, що перешкоджають успішній розробці та впровадженню підприємствами цінової політики екологізації. Розглянуто чинники формування стимулюючих умов для розвитку інноваційної діяльності у сфері екологічного маркетингу. З точки зору сталого розвитку потреби задовольняються без шкоди майбутнім поколінням. Це пов’язано з вирішенням комплексу екологічних проблем: зелених, коричневих, синіх і глобальних. Водночас зі зміною ставлення до економічного розвитку та формуванням ідеології сталого розвитку змінювалися й концепції розвитку суб’єктів господарювання. Кожна наступна концепція розвитку суб’єктів господарювання, звичайно, не заперечує попередню, а доповнює її. Так, якщо концепція маркетингу говорить про необхідність задоволення потреб, то це не означає, що не слід приділяти увагу зниженню собівартості продукції тощо. Відповідно до концепції сталого розвитку, концепція екологічного маркетингу є також розвиваючу, яка полягає в орієнтації виробництва і збуту на задоволення екологічно орієнтованих потреб і запитів споживачів, створенні та стимулюванні попиту на екологічні товари (продукцію чи послуги) – економічно ефективні та екологічно безпечні у виробництві та споживанні з урахуванням різноманітних інтересів суб’єкти ринку.