ГОТЕЛЬНІ ЛАНЦЮГИ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ - Ільницька-Гикавчук, Галина (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Готельні ланцюги мають велике значення для якісного функціонування ринку готельних послуг, оскільки мають встановлені стандарти обслуговування, мають достатньо фінансових ресурсів, широко поширені на світовому ринку. У свою чергу потрібні заходи щодо підвищення ефективності їх діяльності. У статті розглянуто сутність готельних ланцюгів, їх переваги на ринку готельних послуг. Розкрито способи організації готельних мереж. Найбільш поширеними є франчайзингові відносини, якими охоплено приблизно 80 % усіх готелів, визначено їх переваги і недоліки. Подано рейтинг найбільших готельних ланцюгів світу станом на 2021 р. Встановлено, що лідером за кількістю готелів у світі є індійський оператор OYO, а за кількістю проданих номерів - Marriott International. Основними сильними сторонами готельних ланцюгів є відповідна якість послуг, спільна рекламна політика, єдині стандарти обслуговування, наявність фінансових ресурсів, можливість отримання консультацій в мережі, впровадження інновацій, підтримка соціальних проєктів, єдині системи навчання персоналу, широкий асортимент послуг, наявність програм лояльності споживачів. Виділено основні проблеми розвитку готельних мереж в Україні: спад діяльності через пандемію COVID-19 та воєнні дії, пошкодження готелів, втрата клієнтів, порушення ланцюгів постачання, проблеми з відключенням електропостачання, нерівномірний територіальний розподіл готельних ланцюгів, недостатня кількість мереж та готелів, низький рівень розвитку супутньої інфраструктури, низька зацікавленість інвесторів та відсутність гарантій захисту інвестицій у розвиток інфраструктури підприємств сфери гостинності, недостатня кількість та неналежний рівень підготовки кадрів для готельного господарства. Визначено перспективи розвитку готельних мереж в Україні: впровадження інновацій (екологізація діяльності, цифрові технології, маркетингові інновації, краудсорсинг та інше), диверсифікація та персоналізація послуг, підвищення безпеки гостей.