ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Деренська, Яна (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Оцінка результатів діяльності підприємства, виявлення тенденцій, проблем і успіхів за різними складовими (видами) діяльності дозволяє обґрунтувати подальші управлінські рішення щодо мінімізації негативних трендів і поліпшення позитивних досягнень. У статті проаналізовано підходи до формування системи показників оцінки ефективності діяльності підприємства. Запропоновано здійснювати оцінку ефективності діяльності фармацевтичного підприємства за показниками ефективності використання основних засобів, оборотних коштів, капіталу, трудових і матеріальних ресурсів. Для аналізу динаміки рівня ефективності діяльності досліджуваного фармацевтичного підприємства використано рейтинговий метод, сутність якого полягає у порівнянні з еталонним значенням (рейтингом). Динаміка окремих індексів за показниками і сумарного індексу ефективності діяльності підприємства дозволила виявити загальну тенденцію і напрямки управлінських рішень щодо підвищення рівня ефективності.