УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ МЕХАНІЗМІВ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОФШОРІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Дяченко, Світлана; Фенюк, Яна (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У статті здійснено розмежування ключових понять у сфері функціонування офшорів та здійснено їх конкретизацію для цілей подальшого дослідження. Визначено, що офшор – це інструмент ухиляння від сплати податків, приховування доходів та легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом, а офшорна зона – територію, де створено для цього відповідні умови. Проаналізовано особливості діяльності основних міжнародних організацій з протидії офшорам в світі та в рамках окремих міжурядових організацій. Встановлено окремі напрями, інституційні механізми та інструменти такої протидії, визначено їх актуальні та сучасні форми. Ідентифіковано роль віртуальних активів у процесах ухиляння від сплати податків та приховування капіталу, а також механізми боротьби з цим явищем. Сформульовано вектори подальшого світового поступу в боротьбі з офшорами та забезпеченні прозорості руху капіталів і оподаткування доходів корпорацій.