СТАБІЛІЗАЦІЯ ДИСБАЛАНСІВ ТА СТРУКТУРНИХ ДИСПРОПОРЦІЙ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ - Носирєв, Олександр (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У статті досліджується виявлення регіональних особливостей структурних диспропорцій розвитку національної економіки та розробка рекомендацій щодо подолання диспропорційності національної економіки. Більшість регіонів України ще до початку повномасштабних військових дій характеризувалися розбалансованою структурою економіки, високим рівнем зношеності основних фондів, технологічною відсталістю. Наразі держава потребує оперативного відновлення та санації регіональної економіки. Спостерігається висока матеріаломісткість та сировинна орієнтованість виробництва, а також низький рівень інноваційного розвитку промисловості країни. Запропоновано можливі умови зниження диспропорційності та реалізації перспектив соціально-економічного розвитку регіонів України, проведено типізацію економіки України в регіональному розрізі. Необхідним є врахування міжрегіональної диференціації як основи запровадження стратегії реалізації державної регіональної політики.