ЕФЕКТИВНІСТЬ СИСТЕМИ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ПІД ВПЛИВОМ ПАНДЕМІЇ - Каща, Марія; Колотіліна, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Не існує єдиної думки серед науковців щодо набору детермінант, які вплинули на перебіг пандемії та резільєнтність до неї. Метою дослідження є визначення оптимальних параметрів побудови системи медико-соціального забезпечення населення в резільєнтному до COVID-19 форматі. Актуальність вирішення проблеми полягає в тому, що кожна країна має свою специфіку та менталітет, тобто неможливо розробити універсальні рекомендації для всіх країн одночасно. Дослідження здійснюється в такій логічній послідовності: збір та обробка статистичної інформації; усунення мультиколінеарності; розподіл детермінант на деструктори та стабілізатори; лінгвістична оцінка змінних; введення логічних правил нечіткої логіки. Дослідження доводить, що важливими показниками для ефективної протидії можливим епідеміологічним викликам є забезпеченість лікарень (лікарі, ліжка, стаціонари) та відповідальне ставлення населення до свого здоров’я (проходження профілактичних оглядів, відвідування лікарів, відмова від самолікування).