ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Ткачук, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2023)
Cтаття приcвячена актуальним питанням формування фінансово-інвестиційного потенціалу регіонів України, і, зокрема, Волинської області в умовах військового стану. Проаналізовано оcобливоcті фінансового забезпечення розвитку територіальних громад Волинської області, а також визначено потенційні можливості сфер залучення інвестиційних ресурсів в область та визначено ряд проблем, ризиків та загроз, з якими можна стикнутися в процесі реалізації фінансово-інвестиційного механізму. Окреcлено перcпективні напрямки залучення до бюджетів територіальних громад інвестиційних ресурсів у вигляді грінфілд-проєктів у майбутньому. Доведено, що найважливішими чинниками формування та розвитку фінансово-інвестиційного потенціалу на регіональному рівні є: інституційні процеси, які визначають якість інституційного середовища регіону; відкритість місцевої влади до співпраці з бізнесом та інвесторами; якість людського та соціального капіталу, а також рівень розвитку різних видів інфраструктури; особливості географічного й просторового розташування регіону.