ХАРАКТЕРИСТИКА СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - Онищенко, Вікторія; Загорельська, Тетяна; Маслюк, Катерина (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У статті дано характеристику основних рис сучасної системи бухгалтерського обліку та проведено оцінку впливу чинників його розвитку на рівні підприємства з позиції бухгалтерів-практиків. Бухгалтерський облік є обов’язковим для всіх підприємств та є основою для управління фінансовими ресурсами підприємства. У сучасних умовах система бухгалтерського обліку постійно розвивається, що пов’язане з інтеграційними процесами, інтенсивним розвитком технологій та зростанням глобалізації, тому тема дослідження є актуальною для всіх суб’єктів господарювання, а також для бухгалтерів, податківців, тощо. У роботі використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: монографічне обстеження, опитування, узагальнення, систематизація, аналіз, синтез. Досліджено вплив комп’ютеризації на бухгалтерський облік. Позитивні наслідки полягають у розширенні можливостей обліку, підвищенні його ефективності та якості. Негативні наслідки пов’язані з підвищенням вартості обліку, можливістю помилок і збоїв, появі нових функцій у бухгалтера. Виділено ключові особливості комп’ютерної форми обліку та визначено, що комп’ютери змінили не тільки форму обліку, але і його зміст. Проаналізовано питання розмежування фінансового і податкового обліку в Україні. Для вирішення проблем, пов’язаних з цим розмежуванням, пропонується вжити комплексних заходів, включаючи розробку єдиного стандарту фінансового обліку, створення ефективної системи аудиту та впровадження єдиної інформаційної бази податкових норм. Розглянуто виклики бухгалтерському обліку з огляду на інтеграційні процеси в Україні. З одного боку, створюються додаткові вимоги до обліку та звітності, з іншого - надаються нові можливості для розвитку бізнесу та підвищення конкурентоспроможності. Визначені проблемні питання сучасного бухгалтерського обліку, серед яких складність регуляторного середовища, відповідальність бухгалтера, підвищення ризику зловживання, розвиток технологій, необхідність додаткової кваліфікації для бухгалтера, потреба в стандартизації підходів та форматів фінансової звітності, ускладнення облікових вимог, пов’язане з розвитком глобальної економіки. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення методів ведення бухгалтерського обліку та підготовки фінансової звітності, підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами, розробки заходів для вирішення проблемних питань обліку.