ПОВЕДІНКОВІ ДИСБАЛАНСИ СПОЖИВАЧІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Ласукова , Анна (Mechanism of an economic regulation, 2018)
Робота присвячена вивченню одного з аспектів поведінкової економіки, а саме поведінковим фінансам. У статті проведено ретроспективний аналіз ключових робіт зарубіжних учених за даною тематикою. Визначено основні напрямки та підходи до вивчення поведінкових аспектів споживачів фінансових послуг, серед яких ключовими є рівень фінансової обізнаності або грамотності населення, ступінь довіри до фінансової системи, обсяг заощаджень та система накопичення фінансових активів у цілому, рівень активності споживачів на фондовому ринку тощо. У роботі узагальнено коло основних проблем, властивих поведінковим фінансам у розрізі споживача. Визначено та проаналізовано портрет українського споживача фінансових послуг. Зокрема, проведено дослідження рівня фінансової грамотності населення України, який усе ще залишається невисоким. Проаналізовано структуру доходів та умови життя населення і домогосподарств України. Розглянуто структуру та обсяги ресурсів у розрізі домогосподарств, а також структуру та обсяги сукупних витрат домогосподарств. Проведено дослідження ступеня довіри до банків у населення України. Визначено обсяг та структуру кредитів, заборгованості та заощаджень фізичних осіб, а також проаналізовано стан ринку безготівкових розрахунків. Це дозволило узагальнити інформацію щодо готовності потенційних споживачів приймати рішення про споживання фінансових послуг зважено та не імпульсивно; обґрунтувати пріоритети зберігання коштів у вітчизняних споживачів; визначити вплив якості життя на прийняття рішення про споживання послуг фінансових установ. Результати дослідження свідчать про потужний зв’язок та вплив поведінкових фінансів на стабільність та сталість розвитку усієї фінансової системи, а також про необхідність урахування поведінкових аспектів споживачів фінансових послуг на всіх рівнях управління нею.