МОБІЛІЗАЦІЯ НАУКОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ І ПРОБЛЕМ СЕСТЕЙНОВОГО РОЗВИТКУ - Мельник, Леонід; Дегтярьова, Ірина; Шевельова, Дарина (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У статті досліджено найважливіші питання, що обумовлюють відповідальність науки у забезпеченні сестейнового (сталого) розвитку на Землі, роль науки в досягненні миру, шляхи впливу науки на прийняття рішень у суспільстві, форми взаємодії з адміністративними органами, забезпечення діалогу науки з різними суспільними сферами. Аналізуються актуальні проблеми трансферу інновацій, переходу до відновлюваних джерел енергії та ресурсів, адаптації до прискорених змін, популяризації наукових знань, економічні, соціальні, екологічні трансформації та ін. Запропоновано основні напрямки трансформаційних перетворень у суспільстві, серед яких слід виділити гуманітарну, технологічну трансформацію, трансформацію просторово-часової концентрації виробничих факторів, трансформацію виробничої сфери, праці, форм мотивації, економічних відносин, комунікаційну, трансформацію споживання, охорони здоров’я, а також освіти.