ІННОВАЦІЇ ЯК ОСНОВА СТРАТЕГІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО «ЗЕЛЕНОЇ» ЕКОНОМІКИ - Коблянська, Інна (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У статті з позицій змісту концепції «зеленої» економіки та екоінновацій зроблено висновок про необхідність формування регіональної інноваційної системи, зорієнтованої на досягнення цілей «зеленого» розвитку регіону. Підкреслюється необхідність визначення векторів стратегічного розвитку регіонів на основі визначення головних соціо-еколого-економічних проблем розвитку регіону та оцінювання його потенціалу реалізувати екоінновації. Визначено напрями діагностики екоінноваційного потенціалу регіону за оцінкою екологічності його складових: ринкової, наукової, виробничо-інфраструктурної, інституційної. Залежно від рівня розвитку потенціалу реалізації екологічно орієнтованих інновацій у регіоні (низький, середній, високий) запропоновано використовувати такі стратегії регіонального розвитку: адаптації інноваційних процесів до умов «зеленої» економіки; розвитку «зелених» моделей виробництва та споживання в окремих галузях регіонального господарського комплексу; стратегії «зеленого», сталого розвитку регіону. Підкреслюється необхідність зміни організаційної форми реалізації інституційного регулювання інноваційної діяльності: формування партнерської моделі взаємодії з бізнесом, а також сприяння розвитку соціальних інновацій у найбільш значущих сферах суспільного розвитку.