ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАШИНОБУДУВАННЯ - Овчаренко, Дмитро; Маценко, Олександр; Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У статті проаналізовані особливості організації систем енергозбереження вітчизняних підприємств машинобудівного комплексу. Запропоновано організаційну структуру управління промисловим підприємством, що орієнтована на забезпечення ефективного використання наявних енергетичних ресурсів. Проаналізовано переваги та недоліки застосування традиційної лінійної організації, груп виконання проекту та малих груп контролю як організаційної структури для підрозділу з енергозбереження. Досліджено особливості діяльності енергетичних менеджерів на етапах планування, реалізації та контролю виконання заходів з енергозбереження для забезпечення ефективного використання наявних енергетичних ресурсів підприємства. Визначено цілі, завдання та особливості здійснення оперативного моніторингу стану енергозбереження. Запропоновано удосконалити систему управління енергозбереженням машинобудівного підприємства за допомогою здійснення цільового енергетичного моніторингу, що передбачає створення центрів енергетичного обліку за групами однотипних споживачів енергоресурсів.