ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗУМНОГО ВИРОБНИЦТВА НА ШЛЯХУ ДО INDUSTRY 4.0 В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Булавінова, Наталія; Ігнатченко, Анастасія (Mechanism of an economic regulation, 2020)
Трансформаційні зміни в екосистемі за останні два десятиліття призвели до технологічного прориву, що змусило весь науковий світ заговорити про Четверту промислову революцію. На тлі змін, які уособлює революція, визначальним є дослідження питання розумного виробництва як головної ланки революції. Парадигмою в розвитку розумного виробництва є не лише розвиток технологій: штучний інтелект, блокчейн у виробництві, промисловий Інтернет речей, робототехніка, кібербезпека та інші, а й фінансова забезпеченість всіх його процесів. Так як розумне виробництво є специфічною категорією економічного розвитку, то потребує і специфічного фінансування. В статті досліджується термінологічне визначення Smart Manufacturing. Був вивчений ринок Smart Manufacturing та здійснено прогноз на найближчі роки. Зазначається, що на початок 2019 року ринок складав 204,95 млрд доларів США, а на 2025 прогнозується 422,88 млрд доларів США. В роботі обґрунтовано, що Smart Factory є механізаційним цехом для Smart Manufacturing, так як Smart Factory, на думку авторів, є середовищем становлення технологій, завдяки яким покращується робота механізмів виробництва. Визначено важливість становлення Industry 4.0 за принципами сталого розвитку, так як діяльність людства призвела до деструкції екосистеми. Досліджено бюджети провідних країн світу для розвитку Smart Manufacturing. Лідером є Німеччина, яка планує закласти в бюджет на розвиток програми Industry 4.0, основою якої є Smart Manufacturing 200 млн дол. США державного фінансування та 300 млн дол США приватного(інвестиції бізнесу). Авторами зазначено важливість впровадження відповідального інвестування. Вивчено інвестиційний клімат України. Так, Україна в 2019 році за рейтингом Doing Business знаходиться на 64 місці, за рейтингом Global Competitiveness Index – на 85 місці, за рейтингом Global Innovation Index – на 47 місці та за рейтингом Transparency International – на 126 місці.